Deepfakes, nog steeds een onderschatte bedreiging

mrt 2, 2023 | Expert Mening | 0 comments

Generatieve AI zal de verspreiding van deepfakes versnellen. We staan nog maar aan het begin van een ongecontroleerd fenomeen, zegt expert Nina Schick, die op 19 en 20 april aanwezig is op Cybersec Europe.

“Voor iedereen die een communicatieprofessional is, is de toekomst synthetisch. Ik twijfel er niet aan dat het de komende vijf tot zeven jaar steeds duidelijker zal worden dat alle content waarmee we ons bezighouden geheel of gedeeltelijk door AI zal worden gegenereerd!”

Generatieve AI, zoals OpenAI’s ChatGPT, zou de manier waarop digitale content wordt ontwikkeld volledig kunnen veranderen, zegt Nina Schick, auteur en Generatieve AI-expert: Ik denk dat we tegen 2025 90% van de online content gegenereerd door AI kunnen bereiken. Dit betekent dat de technologie exponentieel is. Met andere woorden, het zal niet alleen ChatGPT zijn. Er komt een hele overvloed aan andere platforms en toepassingen aan…”

Zeker, er wordt nu veel gesproken over ChatGPT. Het succes was onmiddellijk en overschreed de miljoen gebruikers in vijf dagen tijd! “Generatieve AI zal meer impact hebben dan de geboorte van het internet! Elk onderdeel van onze samenleving zal in de komende vijf tot tien jaar worden getransformeerd”, aldus Nina Schick, die een van de keynote sprekers zal zijn op Cybersec Europe, met als thema “We staan op het punt een nieuw tijdperk van machine-aangedreven intelligentie te betreden”. Nina Schick, die zichzelf omschrijft als een “AI enabler”, heeft veel gepubliceerd, onder meer door Wired, Time en de MIT Tech Review. Ze staat ook bekend om haar keynote speeches voor bedrijven en organisaties als Adobe en Microsoft, maar ook DARPA en de VN. Ze heeft ook leiders als de Amerikaanse president Joe Biden en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen geadviseerd.

Privacy, een steeds meer omstreden onderwerp

“Generatieve AI zal worden gebruikt als een wapen! Deepfakes kunnen mensen (her)creëren, of het nu beroemdheden of gewone mensen zijn. Privacy en gegevens zullen een nog controversiëler onderwerp worden. De tech-reuzen zullen deze technologie willen domineren. Hoe zullen we hiermee omgaan?

Nina Shick, auteur van Deepfakes: The Coming Infocalypse, meent dat technologie mediamanipulatie altijd gemakkelijker en toegankelijker heeft gemaakt -Photoshop is het beste voorbeeld. Maar de recente vooruitgang in AI gaat nog verder en geeft machines de macht om volledig synthetische media te genereren, meent zij. “Dit zal enorme gevolgen hebben voor de manier waarop we inhoud produceren en hoe we communiceren en de wereld interpreteren. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen. Maar over een paar jaar kan iedereen met een smartphone bijna gratis speciale effecten van Hollywood-niveau produceren, met minimale vaardigheid of inspanning.”

Hoewel dit veel positieve toepassingen zal hebben – films en computerspelletjes zullen steeds spectaculairder worden – kunnen we ook het ergste verwachten.

Desinformatie, desinformatie

“Bij kwaadwillig gebruik als misinformatie of bij gebruik als desinformatie worden synthetische media een ‘deepfake’ genoemd. Dat is mijn definitie van het woord. En omdat dit veld zo nieuw is, is er nog geen consensus over de taxonomie. Maar omdat er positieve en negatieve use cases zijn voor synthetische media, onderscheid ik specifiek een ‘deepfake’ als alle synthetische media die gebruikt worden voor misinformatie en desinformatie.”

Voor de spreker was het systeem al corrupt. Misinformatie heeft altijd bestaan, maar algoritmen kunnen het nog overtuigender. Een jaar geleden plaatsten hackers op Oekraïense websites dat president Volodymyr Zelensky zijn soldaten vroeg de riemen tegen Rusland neer te leggen… “Als nep-AI gegenereerde media dit vervuilde informatie-ecosysteem binnenkomen, zal de ruis alle ruimte innemen. Ons vermogen als consument om onderscheid te maken tussen waarheid en ruis zal steeds moeilijker worden naarmate vervalsingen steeds authentieker worden.

Waakzaamheid

Vraag: hoe beschermen we onszelf? Hoe te leven in deze nieuwe wereld? Allereerst om te weten; om de conceptuele dreiging te begrijpen, zegt Nina Schick. “Met kennis komt macht! Dit is de enige manier om de koers te corrigeren, om het aangetaste informatie-ecosysteem tegen te houden. Wees ook kritisch – wat niet betekent cynisch.

Begrijp dat er nieuwe manieren zijn waarop onze identiteit kan worden gekaapt, onze biometrische gegevens door kunstmatige intelligentie kunnen worden nagebootst en op de meest gruwelijke manieren tegen ons kunnen worden gebruikt, zonder je toestemming, zonder ons medeweten, alleen maar van een digitale vingerafdruk die bijna iedereen online heeft….

“En wees dan waakzaam: als er oplossingen uitkomen om je te beschermen met detectietools en provenance tools, implementeer ze dan. Het is alsof je anti-virussoftware op je computer installeert. Dit is de volgende bedreiging die komt, dus bescherm jezelf wanneer je kunt!”