Data Intelligence
Analysis, BI, Prediction, Planning, Boardroom
ESG, een onderschatte uitdaging!
Slechts één op de vier industriële bedrijven is klaar om te voldoen aan de nieuwe regelgeving voor duurzame ontwikkeling. ESG heeft het moeilijk. Kan IT helpen?
72% van de industriële bedrijven zegt dat ze het nog steeds moeilijk vinden om aan de toekomstige Europese regelgeving voor duurzame ontwikkeling te voldoen.
De nieuwe Europese richtlijn over duurzame ontwikkeling, bekend als de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), waarover in december 2022 is gestemd, is een belangrijk onderdeel van het Europese Groene Pact. De richtlijn treedt in werking op 1 januari 2024 en heeft als doel de duurzaamheidsrapportage door bedrijven te harmoniseren en de beschikbaarheid en kwaliteit van de gepubliceerde ESG-gegevens (Environmental, Social, Governance) te verbeteren.
Transparantie
De belangrijkste oorzaak van deze problemen zijn slecht voorbereide gegevens, die de transparantie belemmeren die nodig is om meer rekening te houden met duurzaamheidskwesties. Dit blijkt uit het onderzoek “European Industry in Transition”, waarin meer dan 440 besluitvormers uit 19 Europese landen werden ondervraagd door Aras, een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van PLM-oplossingen voor het ontwerpen, bouwen en bedienen van complexe producten.
“Voor hun eigen bestwil moeten fabrikanten daarom een hoge mate van transparantie hebben over productgegevens in elke productiefase, om te voldoen aan ESG-rapportageverplichtingen en boetes te voorkomen,” legt Fred Weiller, Director, EMEA Marketing, Aras uit.
Wereldwijd dataplatform
De rapportageplicht is niet alleen van invloed op bedrijven in EU-lidstaten, maar bijvoorbeeld ook op leveranciers in Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk. Als schakel in de toeleveringsketen kunnen zij een aanzienlijke impact hebben op de totale ESG-voetafdruk van een product. “Fabrikanten zullen steeds meer traceerbaarheid van grondstoffen en meer transparantie in hun hele toeleveringsketen eisen. En om dit te bereiken zullen ze hun directe leveranciers vragen om hen steeds meer gegevens over duurzaamheid te verstrekken“, legt Fred Weiller uit.
Het moet gezegd worden dat de taak nog groter is voor IT-managers: naast het berekenen en verminderen van hun eigen IT-voetafdruk, zullen ze hun organisatie moeten ondersteunen bij het implementeren van een wereldwijd dataplatform, dat in staat is om informatie van alle activiteiten van het bedrijf te meten, verzamelen, interpreteren en samen te voegen om zo een complete en betrouwbare ESG-voetafdruk op te stellen die aan precieze normen voldoet.