Cloud: Tendances, analyses, customer cases.

Cloud terms : Private cloud, public cloud, hybrid cloud, multi cloud, etc…

Cloud Exit, het einde van de “move to cloud” mantra?

mrt 6, 2024 | Cloud NL | 0 comments

Vorig jaar werden de eerste stappen achteruit gezet in de ‘move to cloud’-strategieën van bedrijven. De Cloud Exit van sommige bedrijven is een ontnuchterende gedachte.

Het is moeilijk om over trends te praten. Maar toch. Cloud Exit is een realiteit. De herinternalisatie van applicaties is niet langer een zeldzaam fenomeen.

Hier en daar worden CIO’s steeds huiveriger voor de “move to cloud”-mantra en beseffen ze dat het nodig is om bepaalde werklasten van de publieke cloud om te leiden naar platforms waar ze productiever, efficiënter en goedkoper zullen draaien.

“De cloud verlaten is een belangrijk thema geworden in 2023 en de kans is groot dat het een echte trend wordt voor 2024. De kostenbesparingen zijn simpelweg te groot voor veel bedrijven om te negeren,” zegt David Heinemeier Hansson, CTO van 37signals, dat afgelopen juni een volledige zes maanden durende exit uit de cloud voltooide. “Genoeg mensen realiseren zich dat het marketingverhaal over de cloud niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met hun realiteit.”

Avonturen

Het idee van een workload-specifieke aanpak staat nu centraal. De resulterende keuze-infrastructuur – een combinatie van on-premises en hybride cloudplatforms – is bedoeld om kostenoverschrijdingen te beperken, chaos in de cloud in te dammen en voldoende financiering voor GenAI-projecten te garanderen.

David Linthicum, ex-Chief Cloud Strategy Officer, Deloitte Consulting LLP, stelt dat veel CIO’s van ondernemingen die verstrikt zijn geraakt in de cloud-race, nu hun “ongelukken” herstellen door op zoek te gaan naar de ideale platforms voor verschillende toepassingen, hetzij in een privécloud, op een industriële cloud, binnen hun eigen datacenters, via een managed service provider, aan de rand of georkestreerd in een multi-cloudarchitectuur.

In een recente post verklaart hij deze trend door de voorzichtigheid van bedrijven met betrekking tot de beveiliging van hun gevoelige gegevens… en de stijgende kosten van cloudservices.

“Velen vinden dat on-premise of hybride cloudmodellen een betere kostenbeheersing en aanpassingsmogelijkheden bieden… De meest voorkomende motiverende factor die ik heb gezien ten gunste van repatriëring zijn de kosten!” Hij vervolgt dat “de meeste zakelijke workloads niet bepaald modern zijn” en daarom niet het meest geschikt zijn voor de cloud.

De impact van AI

Verschillende onderzoeken behandelen het onderwerp Cloud Exit indirect, vaak zonder het te benoemen. De komst van AI zou een katalysator zijn. Door AI bereiden veel bedrijven zich voor om hun workloads opnieuw te bekijken en ze uiteindelijk op de juiste infrastructuur te plaatsen, of dat nu in de publieke cloud of aan de rand is… of door ze terug te verplaatsen naar hun eigen private cloud of servers.

Door zijn informatiesysteem te repatriëren, blijft 37signals een buzz creëren. David Heinemeier Hansson heeft zijn proces letterlijk media-aandacht gegeven, waardoor het te volgen is via zijn The Big Cloud Exit FAQ. In die zin doet hij nuttig werk door de problemen één voor één aan te pakken, zoals de extra menselijke kosten die gepaard gaan met het ter plaatse beheren van de systemen.

Het “het hangt ervan af” antwoord dat iedereen haat

In zijn FAQ’s legt David Heinemeier Hansson uit hoe beperkt het vermogen van native cloud-applicaties is om de kosten van zijn bedrijf te verlagen en benadrukt hij de noodzaak van een team van wereldklasse om de beveiligingsproblemen van het bedrijf aan te pakken. In het bijzonder de privacyregels – de beroemde GDPR. Volgens hem is dit een van de redenen waarom Europese bedrijven kiezen voor hardware die ze zelf bezitten in plaats van te vertrouwen op de cloud.

Iedereen is op zoek naar één antwoord… en dat is er niet,” zegt David Heinemeier Hansson. De vereisten van uw systemen bepalen welk platform u gebruikt, niet het platform dat in de mode lijkt. Soms biedt de cloud de meeste waarde, maar niet altijd.”

De werkelijkheid is complex,” concludeert hij. En het ‘het hangt ervan af’-antwoord dat iedereen haat van consultants is vaak juist. Elk platform moet worden doordacht en gepland om ervoor te zorgen dat we in de meest winstgevende richting gaan.