Cybersecurity

Governance, Resilience, IAM, PAM, DLP, SIEM, SOC

Cybersec Europe neemt beveiliging onder de loep

apr 3, 2024 | Cyber Security NL | 0 comments

Op woensdag 29 en donderdag 30 mei vindt in Brussels Expo Cybersec Europe plaats. Het evenement vindt dit jaar plaats in Paleis 5, het grootste…

Dit jaar trekt Cybersec Europe alles uit de kast. Het tweedaagse evenement is verplaatst naar Paleis 5, de grootste ruimte van Brussels Expo. Waar Cybersec Europe in 2023 plaats bood aan ongeveer 8.000 IT-professionals, zal Paleis 5 dit jaar plaats bieden aan 9.000. Het doel blijft hetzelfde: de grootste technologiebedrijven komen naar Brussel om hun nieuwste oplossingen te presenteren. Er zullen meer dan 300 exposanten aanwezig zijn, een veel groter aantal dan op vorige edities.

Groter, met andere woorden. En dat is geen verrassing, gezien het belang van cyberbeveiliging. Met name de opkomst van Ransomware-as-a-Service, het transformerende potentieel van AI, de adoptie van cloud-oplossingen voor kritieke infrastructuren en de impact van veranderingen in de regelgeving, zoals de NIS2-richtlijn in Europa, zijn allemaal belangrijke factoren die de toekomst zullen bepalen.

Cybersec Europe, “een evenement van onschatbare waarde

Om al deze ontwikkelingen voor te blijven, moeten IT- en beveiligingsprofessionals en het management van bedrijven waakzaam blijven, nieuwe technologieën omarmen en cyberbeveiliging tot een fundamenteel aspect van hun strategie maken. De inzet is hoger dan ooit en ons vermogen om kritieke systemen te beschermen hangt af van hoe proactief we op deze nieuwe trends reageren. “Dit is precies waarom een internationaal evenement als Cybersec Europe van onschatbare waarde is voor professionals,” legt Mick den Dijker, Exhibition Director, Cybersec Europe, uit.

In Lille in maart was Forum In Cyber net zo populair: 17.500 unieke bezoekers gedurende drie dagen, 1.500 meer dan vorig jaar. De show had ook een meer internationale focus, met tal van paviljoens, waaronder die uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Europeanisering is geen loze kreet.

Vandaar de soevereiniteitskwestie. In een poging om een evenwicht te vinden tussen innovatie en veerkracht, heeft wetgeving in bepaalde belangrijke sectoren tot gevolg gehad dat cloudimplementaties werden afgeremd. De voordelen van cloudbeveiligingsoplossingen zullen echter steeds duidelijker worden in alle bedrijfssectoren. Regelgeving zal zich aanpassen aan deze ontwikkeling.

Deze ontwikkelingen zullen nieuwe investeringen vereisen. Volgens IDC zullen de wereldwijde uitgaven aan cyberbeveiliging en risicobeheer dit jaar met 15,4% groeien. Volgens Gartner zijn 7 tot 8 van de 10 CIO’s van plan om meer te investeren in cruciale gebieden zoals cyberbeveiliging, analytische toepassingen en de cloud. Plus AI.

AI zal centraal staan in veel discussies. Er zijn natuurlijk risico’s, maar ook veel voordelen. Ook voor cyberbeveiliging. AI wordt al lang gebruikt om beveiliging en detectie te verbeteren. Ook al is het geen revolutie, het boekt wel enorme vooruitgang. En tegelijkertijd moeten we weten hoe we de AI die door aanvallers wordt gebruikt, kunnen bestrijden en hoe we AI kunnen beveiligen zodat het zelf geen kwetsbaarheidsvector wordt. We kunnen niet aan de ene kant een veelbelovende wereld van AI hebben en aan de andere kant een wereld vol angst en koudwatervrees op het gebied van cyberbeveiliging. We moeten deze tweedeling doorbreken en de twee met elkaar verzoenen.

Inspirerende sprekers

Cybersec Europe is niet alleen een kans om innovatieve technologieën te spotten, maar ook om geïnspireerd te worden door tal van experts. En een kans om ideeën uit te wisselen. “Elke professional kan in één of twee dagen een netwerk opbouwen waaraan hij het hele jaar door vragen kan stellen of ideeën kan voorleggen”, vervolgt Mick den Dijker.

Bezoekers kunnen ook conferenties bijwonen met Belgische en internationale sprekers, waar tal van experts hun kennis op verschillende gebieden delen. Dit jaar is het woord aan een aantal prominenten in cybersecurity: Marijke Verhavert (TomorrowLab), Miguel De Bruycker (Directeur van het Centrum voor Cybersecurity België), Anastasiya Tretyak (EY Belgium) et Ivana Butorac (Sopra Steria). De volledige sprekerslijst is te vinden op de website van Cybersec Europe.

Mick den Dijker besluit: “Door een nog grotere site aan te bieden met nog meer experts, willen we bezoekers de tools geven die ze nodig hebben om een betere beveiligingsstrategie te ontwikkelen en de kern van hun bedrijf optimaal te beschermen.