AI speelt een cruciale rol, maar duidelijke en op elkaar afgestemde AI-strategieën blijven zeldzaam, constateert Jacqueline Woods, Chief Marketing Officer van Teradata.

Hoewel 61% van de door NewtonX onderzochte zakelijke beslissers (panel: 300 AI Executives) vertrouwen heeft in het potentieel van AI, heeft 40% geen vertrouwen in de uitvoeringsstrategie van hun bedrijf en in de voorbereiding van gegevens om de betrouwbaarheid van AI-resultaten te garanderen. Te vroeg? Er is alle reden om dat te geloven. Op zijn minst 7 van de 10 executives zeggen dat hun AI-strategie niet volledig is afgestemd op hun huidige bedrijfsstrategie. Het onderzoek is compromisloos.

AI moet gebaseerd zijn op voorbereide, betrouwbare en vertrouwde gegevens, omdat dit het fundament is waarop AI-outputs worden gebouwd,” zegt Jacqueline Woods, Chief Marketing Officer van Teradata. Terwijl veel leidinggevenden moeite hebben om hun data volledig te vertrouwen, laat dit onderzoek zien dat ze steeds beter begrijpen hoe ze betrouwbare AI in hun bedrijf kunnen bouwen.”

Te vroeg! Een duidelijke strategie ontbreekt

Hoewel 89% van de bedrijfsleiders gelooft dat het noodzakelijk is om AI te integreren om concurrerend te blijven, zegt slechts 56% dat hun bedrijf een duidelijke AI-strategie heeft. Een nog kleiner deel (28%) is van mening dat de AI-strategie is afgestemd op de bredere doelstellingen van het bedrijf en helpt deze te bereiken. De meeste AI-implementaties vinden plaats op serviceniveau. Slechts 12% van de respondenten heeft AI-oplossingen ingezet in de hele organisatie, terwijl 39% de technologie heeft geïmplementeerd binnen geselecteerde afdelingen.

Als belangrijkste voordelen van AI noemen leidinggevenden een aanzienlijke verhoging van de productiviteit (51%) en een verbeterde klantervaring (50%). Ondanks het potentieel van klantgerichte toepassingen geven de meeste senior besluitvormers echter de voorkeur aan AI-projecten die interne processen verbeteren, omdat deze de risico’s van de technologie minimaliseren en eerder worden gezien als een verbetering van de kostenbeheersing dan als een stimulans voor groei.

Ongeveer de helft van de ondervraagde besluitvormers maakt gebruik van AI om de productiviteit en samenwerking van medewerkers (54%) en de besluitvorming (50%) te verbeteren. Minder dan een derde gebruikt AI echter om producten te ontwikkelen (30%) of verkoopresultaten of omzet te voorspellen (30%).

Zorgen blijven…

Meer dan de helft (57%) van de leidinggevenden zegt bezorgd te zijn over de impact die fouten die door AI worden gemaakt zouden kunnen hebben op de tevredenheid van hun klanten en/of de reputatie van hun bedrijf. Ze merken op dat er meer samenhang nodig is tussen AI en de strategische planning van het bedrijf om de technologie succesvol te integreren. Zelfs in hun interne projecten zegt 63% van de leidinggevenden te vertrouwen op een mix van private en publieke datasets, terwijl slechts 29% uitsluitend vertrouwt op private datasets. Te vroeg dus.

In werkelijkheid zijn de belemmeringen voor het opschalen van AI-projecten een tekort aan gespecialiseerd technisch talent (39%); onvoldoende budget voor het opschalen van AI-projecten (34%); problemen met het meten van de impact op het bedrijf (32%) en ontoereikende technologie-infrastructuur (32%).

Gouden gegevens

Hoewel 73% van de ondervraagden van mening is dat hun bedrijf een van de eersten was die veel technologieën in gebruik nam, zegt slechts 60% van hen dat hun niveau van AI-adoptie “gelijkwaardig” is aan dat van hun concurrenten. Nog te vroeg.

“Er is een enorme kans om het vertrouwen in AI te verbeteren door te zorgen voor meer samenhang tussen bedrijfs- en AI-plannen. Maar met plannen kom je niet verder“, zegt Jacqueline Woods. Vergeet niet dat alle succesvolle AI-projecten beginnen met een schone en betrouwbare database – wat ik ‘gouden data’ noem – gebaseerd op robuuste datasets en met volledige transparantie!