87% van de zakelijke besluitvormers is van mening dat ze te maken hebben gehad met een inbraak die deels kan worden toegeschreven aan een gebrek aan cybervaardigheden. Dit cijfer was 84% in 2023 en 80% in 2022.
Cyberbeveiligingsincidenten zijn steeds vaker nauw verbonden met een tekort aan vaardigheden op dit gebied. Dit is een van de belangrijkste conclusies van het 2024 Global Cybersecurity Skills Gap Report. Volgens John Maddison, Chief Marketing Officer bij Fortinet, “zullen er nieuwe cyberbeveiligingsvaardigheden moeten ontstaan”. Sterker nog, 70% van de bedrijven zegt dat dit tekort aan vaardigheden meer risico’s oplevert voor hun organisatie. “Vandaag de dag zien we dat raden van bestuur cyberbeveiliging tot een vereiste maken. Cyberbeveiliging wordt een prioriteit voor leidinggevenden en raden van bestuur”. 72% van de respondenten zegt dat hun leidinggevenden zich meer zorgen maken over beveiliging dan het jaar daarvoor. 97% zegt dat cyberbeveiliging een bedrijfsprioriteit is geworden.
Bedrijven verruimen hun criteria voor het invullen van vacatures
Om hun wervingspool te verbreden, nemen ze niet langer genoegen met traditionele profielen. 83% van de respondenten zegt dat hun bedrijf doelen heeft gesteld op dit gebied. Dit is begrijpelijk. Openstaan voor nieuwe profielen verbreedt het spectrum van mogelijkheden, vooral als bedrijven bereid zijn te investeren in certificering en opleiding. Anderzijds daalt de actieve aanwerving van vrouwen…
Hoewel veel wervingsmanagers waarde hechten aan kwalificaties, gebruiken sommige bedrijven nog steeds traditionelere profielen, zegt John Maddison. “Hoewel veel respondenten zeggen waarde te hechten aan kwalificaties, geeft 71% van de bedrijven nog steeds de voorkeur aan diploma’s van 4 jaar, terwijl 66% alleen kandidaten aanwerft die op deze traditionele manier zijn opgeleid.