Een nieuwe fase in de soevereine cloud. Met een Europese primeur die Microsoft, Thalès en Intel koppelt aan Proximus NXT. Agoria test de oplossing momenteel.

Een jaar na de lancering van de eerste disconnected sovereign cloud-oplossing in België en Luxemburg, slaat Proximus NXT opnieuw een nieuwe weg in door als een van de eerste operatoren ter wereld het Microsoft Cloud for Sovereignty-platform te combineren met ultraveilige encryptie- en attestatieoplossingen ontwikkeld door Thales en Intel.

Dit nieuwe aanbod, dat momenteel wordt getest door Agoria, sluit aan bij de wens van Proximus om bedrijven meer controle te geven over hun meest gevoelige gegevens dankzij 100% betrouwbare cloudoplossingen van Europese soevereiniteit.

Meer dan ooit moeten Europese staten, organisaties en bedrijven hun gevoelige gegevens beschermen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, defensie of financiën. Het doel is natuurlijk om deze gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen, maar ook om te voorkomen dat bepaalde natiestaten er toegang toe krijgen.

De vraag zal sterk stijgen

Dit is geen nieuwe aanpak. De Belgische groep werkt al enkele jaren aan de soevereiniteit van zijn oplossingen. Nu zet het de volgende stap, met een meer toegankelijke oplossing die voldoet aan de behoeften van bedrijven en organisaties van elke omvang die hun gevoelige gegevens moeten beschermen. De vraag naar deze oplossingen zal de komende maanden en jaren sterk toenemen, niet in het minst met de inwerkingtreding van de Europese NIS 2- en DORA-richtlijnen.

Anne-Sophie Lotgering, CEO van Proximus NXT IT, zegt: “Tegen 2027 zal het risico op een faillissement verdrievoudigen voor organisaties die niet in staat zijn om de toegang op afstand tot hun architectuur en processen permanent te beheren. Gezien deze voorspellingen is de behoefte aan een soevereine cloud duidelijk.

Het nieuwe sovereign cloud-aanbod van Proximus combineert het Microsoft Cloud for Sovereignty-platform met de End to End Data Protection-oplossing op basis van Thales CipherTrust en de Tiber Trust Security-oplossing ontworpen door Intel.

Deze integratie is een primeur op Europese schaal: via Thalès voegt Proximus NXT een Europese encryptie laag toe aan de technologie van Microsoft, waardoor het zich kan begeven in de categorie van de soevereine cloud.

Bij Agoria, ten voordele van haar leden

Deze gecombineerde oplossing is operationeel in PoC-modus bij Agoria, de federatie van technologiebedrijven. Het is onze ambitie om het volledige potentieel van de sovereign cloud te ontsluiten,” zegt Bart Van Nynatten, CIO, Agoria. Door het vertrouwen tussen en naar onze leden te bevorderen, verzekeren we de veiligheid van hun gegevens in alle diensten die we aanbieden.”

Concreet kunnen organisaties op basis van de oplossingen van Thales gegevens veilig migreren, opslaan en verwerken in de gewenste geografische zones, met behoud van vertrouwelijkheid en profiterend van de voordelen van cloudtechnologieën op het gebied van prestaties, schaalbaarheid en flexibiliteit. “Het is duidelijk dat gegevenssoevereiniteit een drijfveer is voor innovatie”, zegt Sébastien Cano, Senior Vice President Business Line Cloud Protection and Licensing bij Thales.