Lancering van BuD-IT (Building Diversity in Tech), een programma van 12 maanden ter ondersteuning van divers teamondernemerschap in België door middel van No-Code training en ondernemersondersteuning bij het opstarten van een start-up. Het programma wordt uitgevoerd door Orange, BeCode en Start it @KBC. Uitleg van Isabelle Vanden Eede, Chief Brand, Communication & ESG Officer, Orange Belgium
Terwijl een aantal studies het belang aantonen van diversiteit in samenwerking en innovatie binnen bedrijven, is er weinig bewijs hiervan in het technologische ondernemerslandschap. In België bijvoorbeeld wordt amper één start-up op tien opgericht door een vrouw. En slechts 1% van het durfkapitaal gaat naar volledig vrouwelijke teams… hoewel bewezen is dat diverse teams veerkrachtiger, innovatiever, creatiever en succesvoller zijn.
Diversiteit en inclusie
Het doel is om de vorming van ondernemersteams te ondersteunen die divers zijn qua leeftijd, geslacht, opleiding en afkomst. Dit innovatieve en inclusieve programma wil het Belgische technologielandschap transformeren door diversiteit en inclusie te promoten en tegelijkertijd concrete kansen op ontwikkeling en tewerkstelling te bieden.
Deelnemers kunnen technische vaardigheden ontwikkelen via No-Code dankzij de nieuwe 6-weekse Starter Sprint van BeCode, gefinancierd door de Orange Foundation. Ze zullen ook profiteren van één-op-één coaching en mentoring dankzij de steun van Start it @KBC. En ze komen in contact met zakelijke en financieringsmogelijkheden via het Orange Fab start-up accelerator programma.
Van idee tot start-up in 12 maanden
In het voorjaar van dit jaar meldden mensen met uiteenlopende sociaaleconomische achtergronden zich aan om deel te nemen aan de gratis BeCode Starter Sprint programma, dat net van start is gegaan. Gedurende zes weken zullen 20 geselecteerde deelnemers (50% vrouwen, 11 verschillende nationaliteiten) ter plaatse cursussen volgen om No-Code tools te leren voor het maken van software, het verkopen van diensten, het lanceren van producten of het ontwikkelen van een technologisch idee, en dit alles zonder ook maar één regel code te schrijven. Tegen het einde van het jaar zullen nog eens 75 mensen toegang krijgen tot No-Code inhoud en oefeningen.
De No-Code cursussen zijn slechts de eerste stap voor de 20 deelnemers aan het BuD-IT programma. Op 9 en 10 oktober worden ze uitgenodigd om hun project voor te stellen aan de Start it @KBC jury. De geselecteerden gaan verder met het ontwikkelen van de fundamenten van hun bedrijf en krijgen ondersteuning van business coaches om hun project te laten groeien.
Prototypen, itereren
In april 2025, na 6 maanden ondersteuning van Start it @KBC, kunnen de ondernemersteams zich aansluiten bij Orange Fab, de start-up accelerator van Orange. Daar zullen ze hun project commercieel ontwikkelen dankzij de kracht van het Orange-ecosysteem en de vele experts van het bedrijf. De deelnemers worden ook uitgenodigd om hun oplossingen te prototypen in het FabLabOrange Digitaal Centrum in BeCentral, en tot september 2025 samen met de coaches te itereren.
“Orange werkt aan het overbruggen van de digitale kloof en het creëren van een meer inclusief en representatief tech-ondernemerslandschap”, legt Isabelle Vanden Eede, Chief Brand, Communication & ESG Officer, Orange Belgium, uit. Samen met onze partners BeCode en Start it @KBC zijn we hier om hen de sleutels en vaardigheden te geven die ze nodig hebben om de arbeidsmarkt te betreden en hun ondernemersdromen na te jagen.”