In de industrie is AI volgens Panasonic een transformerende kracht aan het worden. Industriële workflows zullen zeer snel worden beïnvloed.
Industriële workflows. AI staat op het punt om veel sneller geïntegreerd te worden in de dagelijkse werkzaamheden dan eerdere technologische ontwikkelingen, zoals software en applicaties. Dit was een van de belangrijkste bevindingen van het recente Toughbook Innovation Forum in Stockholm. Naarmate AI meer en meer wordt toegepast op verschillende gebieden, zal het naar verwachting percepties veranderen en een fundamenteel onderdeel worden van de dagelijkse bedrijfsvoering,” aldus Panasonic. De snelle integratie van AI in praktische, levensechte oplossingen zal deze overgang versnellen. AI ontwikkelt zich van een visionair concept tot een tastbare, alledaagse technologie.”
De discussies benadrukten de noodzaak om verder te gaan dan generalisaties en de implementatie van AI-oplossingen te erkennen die specifiek zijn ontworpen om bepaalde uitdagingen in verschillende industrieën aan te gaan. LLM’s (Large Language Models) worden bijvoorbeeld ingezet voor machineautonomie, waardoor effectieve communicatie tussen machines en mensen mogelijk wordt, terwijl reinforcement learning wordt gebruikt om machines te trainen om zich optimaal te gedragen in specifieke omgevingen.
Operationele basisprocessen worden als eerste beïnvloed
Ondanks de prevalentie van AI-apparaten voor consumenten, zoals chatbots en virtuele assistenten, zal de grootste impact van AI eerst merkbaar zijn in kernprocessen van bedrijven, verzekert Panasonic. En dus op industriële workflows. “In sectoren die gevoelige gegevens verwerken, stroomlijnt de voorzichtige en geleidelijke invoering van AI nu al administratieve taken en verhoogt het de productiviteit. In de gezondheidszorg wordt AI bijvoorbeeld gebruikt om medische dossiers en gegevens uit meerdere bronnen te analyseren. Hierdoor kunnen professionals in de gezondheidszorg snellere, beter geïnformeerde beslissingen nemen en uiteindelijk de resultaten voor patiënten verbeteren.”
Terwijl industrieën het IoT omarmen, heeft AI zich ontpopt als een transformerende kracht die de operationele efficiëntie verbetert, voorspellende mogelijkheden biedt en de weg vrijmaakt voor eenvoudigere strategische besluitvorming. Alleen al in de verwerkende industrie zullen de uitgaven aan AI naar verwachting tegen 2027 9,8 miljard euro bedragen, met een jaarlijkse groei van bijna 25% tijdens de voorspellingsperiode. “AI-gedreven voorspellend onderhoud in de productie gaat verder dan het vroegtijdig opsporen van storingen, zegt Panasonic. Het onthult de patronen die leiden tot slijtage, waardoor de algehele levensduur van machines wordt verlengd. In supply chain management bieden AI-algoritmes real-time monitoring en voorspellende analyses voor efficiënt voorraadbeheer en reactieve vraagvoorspelling.”
Unieke kwetsbaarheidsrisico’s
Deze vooruitgang brengt echter ook complexe beveiligingsuitdagingen en ethische dilemma’s met zich mee. De integratie van AI in industrieel IoT vergroot het aanvalsoppervlak en creëert unieke kwetsbaarheden die kunnen worden uitgebuit door cyberdreigingen. “Het is daarom cruciaal om te zorgen voor rigoureuze cyberbeveiligingsprotocollen, veilige data-encryptiemethoden en waakzaam netwerkbeheer. Daarnaast is het aanpakken van ethische kwesties zoals gegevensprivacy en algoritmische vooroordelen essentieel om het vertrouwen te behouden en het nuttige gebruik van AI in IoT-omgevingen te garanderen.”
Het Toughbook Innovation Forum benadrukte niet alleen het belang van AI-technologieën voor het bedrijfsleven, maar ook het belang van sterk bestuur om het veilige en effectieve gebruik ervan te waarborgen. Terwijl AI blijft innoveren in alle sectoren, is het essentieel om het potentieel ervan te benutten met behoud van ethische normen en ondersteuning van mensgerichte processen, dringt Panasonic erop aan.