Schaalbaarheid tot in het oneindige. Of hoe IT kan helpen te voldoen aan de behoeften van een groeiend bedrijf

Aerospacelab bereidt zich voor op de productie van een half duizend satellieten per jaar. Dit betekent een echte uitdaging voor IT, niet alleen wat betreft de benodigde middelen, maar ook op het gebied van beveiliging en regelgeving.

“Tegen 2026 zal de Megafabriek van Aerospacelab tot 500 satellieten per jaar kunnen produceren, of meer dan één satelliet per dag. De Belgische productiefabriek produceert momenteel tot 24 satellieten per jaar, een capaciteit die onlangs ook werd ingezet in de Verenigde Staten (Torrance, Los Angeles). Beheren betekent vooruit plannen“, zegt Benjamin Colart, CISO & Head of IT, Aerospacelab. Dat is mijn missie als CISO. Vandaag gaat het bedrijf een groeifase in zijn productie in, dus is het mijn uitdaging om tegemoet te komen aan de IT-behoeften van visionaire ingenieurs en wetenschappers door hen de nodige middelen te verschaffen, en tegelijk de veiligheid te garanderen die vereist is in zo’n strategische sector en te voldoen aan de wetgeving aan beide zijden van de Atlantische Oceaan!

De Belgische start-up werd opgericht in 2018 en profileert zich als een innovatieve speler in NewSpace, wat geen revival betekent, maar een openstelling van de ruimte voor nieuwe spelers en een uitbreiding van het toepassingsgebied van ruimtevaarttechnologieën, met name via digitale middelen.

Evolueren met behoud van wendbaarheid

Tijdens een nieuwe editie van Connect op 14 november in La Sucrerie in Waver, zal Benjamin Colart zijn visie als CISOO, verantwoordelijk voor de schaalbaarheid van een uniek bedrijf, presenteren. “Mijn taak, zegt hij, “is om me voor te stellen hoe het bedrijf er over zes maanden of een jaar uitziet en om de oneindige schaalbaarheid te plannen in de wetenschap dat commercieel gezien alles mogelijk is!

Het bewijs van deze groei zit in de cijfers, met vijf werknemers in 2018, 350 vandaag. En nog veel meer als de Megafactory in 2026 haar deuren opent in Marcinelle.

In 2021 lanceerde Aerospacelab zijn eerste satelliet aan boord van een SpaceX-raket -Arthur, gevolgd door Grégoire- de voornamen van de kinderen van de oprichter van het bedrijf, Benoit Deper. “Ik ben bij het bedrijf gekomen om de IT te structureren en het bedrijf te helpen groeien, zonder de flexibiliteit te verliezen die de basis is van het succes“, vervolgt Benjamin Colart, die in 2022 bij het bedrijf kwam. Het doel van het kleine team van 2 IT-specialisten dat het bedrijf in 2018 aanwierf, was het ontwikkelen van een multi-site, multi-continentale architectuur die het bedrijf naar een omvang van ongeveer 1.000 mensen kon tillen. Vandaag telt het IT-team 15 medewerkers.

Voor de zekerheid

Aerospacelab is al multi-site en multi-continentaal, met kantoren in Toulouse, Lausanne en Torrance (Los Angeles) in Californië naast Mont-Saint-Guibert. Dit brengt verschillende regelgevende systemen met zich mee. Benjamin Colart is een voorstander van de hybride cloud, zodat hij de best presterende tools kan gebruiken, waar ze zich ook bevinden. Naast Office 365 voor kantoorautomatisering heeft hij echter gekozen voor een on-premise aanpak op basis van eigen software in zijn eigen datacenter. “Het bedrijf moet voldoen aan de verwachtingen van zijn klanten, waarbij grote publieke organisaties zoals het Europees Ruimteagentschap nog steeds zeer terughoudend zijn met het hosten van gegevens op publieke clouds”.

Om zijn architectuur te hosten, bouwde Benjamin Colart een gevirtualiseerde infrastructuur.

Twee verschillende informatiesystemen

In deze snelle wereld moet de CISO ervoor zorgen dat informatiesystemen de groei niet belemmeren en tegelijkertijd de compliance waarborgen. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

“We hebben twee afzonderlijke informatiesystemen opgezet, één voor Europa en één voor de Verenigde Staten”, legt Benjamin Colart uit, en hij beschrijft de beperkingen die aan de andere kant van de Atlantische Oceaan uiteindelijk strenger zijn dan in Europa. “Het is een voorwaarde om met grote lokale aannemers te kunnen werken”, voegt hij eraan toe.

In plaats van het aantal certificeringen te vermenigvuldigen, heeft Aerospacelab gekozen voor de wereldwijd erkende ISO 27001 – een proces dat eind 2023 is gestart en Benjamin Colart in het eerste kwartaal van 2025 hoopt af te ronden. De internationale norm heeft de verdienste dat hij de verwachtingen dekt van de Europese NIS2-wetgeving waaraan het Waalse bedrijf moet voldoen, en tegelijkertijd internationaal erkend is.

Schaalbaarheid en vertrouwen

Kortom, een aanwezigheid op alle fronten. Het geheim? Het vertrouwen in de medewerkers van het bedrijf, zoals Benjamin Colart het samenvat: “Als scale-up opereert Aerospacelab nog steeds als een start-up. Het bedrijf is dus bijzonder wendbaar… Ik stel richtingen voor en maak bepaalde keuzes. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid. En beslissingen worden onmiddellijk genomen. Het draait allemaal om management!