De toepassing van AI wordt belemmerd door een gebrek aan vaardigheden. Implementatie verloopt traag

Volgens een Censuswide-onderzoek voor Red Hat heeft AI te lijden onder een tekort aan vaardigheden, gemeld door 71% van de respondenten. Hetzelfde geldt voor cyberbeveiliging (66%) en cloud computing (61%). Deze tekorten onderstrepen de noodzaak om buiten de muren van de organisatie te denken.

Bedrijven hebben een gebrek aan datawetenschappers, ML-engineers en AI-practitioners die in staat zijn zinvolle initiatieven te leiden. Deze talentkloof wordt nog verergerd door stijgende salarissen en concurrerende arbeidsmarkten, waardoor het steeds moeilijker wordt om gekwalificeerde professionals te vinden. “Dit alles creëert een knelpunt dat sommigen vergelijken met een dreigende AI-zeepbel”, vreest Hans Roth, Senior VP & General Manager EMEA, Red Hat.

Innovatie tegengehouden

Deze discrepantie tussen de hoge investeringen en de trage invoering van AI onderstreept de noodzaak van een meer strategische aanpak, die de kloof tussen technologische vooruitgang en praktische toepassingen overbrugt. Dit is wat er nodig is om ons uit de stagnatie van AI te halen.

De gevolgen van AI-stagnatie gaan verder dan alleen cijfers; ze raken de kern van de concurrentiepositie binnen de technologiesector. Als bedrijven de implementatie van AI uitstellen, kunnen cloudproviders verstrikt raken in een feedbackloop waarbij onvervulde verwachtingen leiden tot ontgoocheling en een afname van het investeringsvertrouwen,” vervolgt Hans Roth. Deze dynamiek kan leiden tot een herwaardering van de markt, waardoor zelfs de meest veelbelovende AI-projecten onder de loep worden genomen...”.

Voortdurende ondersteuning

Het implementeren van AI is niet alleen een kwestie van het aanschaffen van geavanceerde tools. Het vereist een allesomvattende strategie die adequate training, cultuurverandering en voortdurende ondersteuning omvat, stelt Red bHat. Organisaties moeten een omgeving creëren waarin AI kan gedijen en zowel managers als werknemers ervan verzekeren dat investeringen een tastbaar rendement opleveren. “Daarom”, vervolgt Hans Roth, “gaat het aanpakken van het tekort aan talent niet alleen over het invullen van posities, maar over het ontwikkelen van capaciteiten die aansluiten bij langetermijndoelen.”

De toekomst van de toepassing van AI blijft onzeker. Hoewel de druk toeneemt, zullen de meeste organisaties uiteindelijk deze initiële hindernissen overwinnen en op de lange termijn aanzienlijke productiviteitswinsten behalen. “De sleutel is om optimistisch te blijven temidden van de volatiliteit op de korte termijn, en te erkennen dat de huidige uitdagingen niet onoverkomelijk zijn.”