Nutanix, leider in het Gartner Magic Quadrant voor DHI (Distributed Hybrid Infrastructure)

Nutanix, leider in Gartner’s Distributed Hybrid Infrastructure (DHI) Magic Quadrant 2024. Gartner beschrijft deze categorie als “aanbiedingen die cloud-native attributen bieden die kunnen worden ingezet en bediend waar de klant maar wil”.

De review richt zich op Nutanix Cloud Platform (NCP), dat Nutanix Cloud Infrastructure, Nutanix Cloud Clusters (NC2), Nutanix Cloud Manager en Nutanix Unified Storage omvat. In zijn commentaar wijst het bedrijf op de verbetering van het aanbod in de afgelopen twaalf maanden met functies zoals het AI-gebaseerde GPT-in-a-Box-platform, Nutanix Kubernetes Platform (NKP) en Nutanix Data Services for Kubernetes (NDK).

Drie grote voordelen

En Gartner noemt drie voordelen. Eén: verbeterde mogelijkheden. Veel klanten gebruiken HCI-software als springplank naar de hybride cloud. Dankzij zijn leiderschap in de hyperconverged softwaremarkt heeft Nutanix aanzienlijk kunnen investeren in R&D om de mogelijkheden van NCP te verbeteren. Ten tweede, de eenvoud van migratie. Nutanix-klanten noemen vaak het gebruiksgemak van het aanbod, inclusief de mogelijkheid om meerdere hypervisors te beheren, wat het beheer en de migratie naar VMware vSphere kan stroomlijnen. En ten derde, de portabiliteit van licenties. Klanten van Gartner benadrukten de voordelen van de licentieportabiliteit van Nutanix, waardoor klanten naadloos gebruik kunnen maken van meerdere serverhardware-oplossingen en van AWS- en Azure-cloudproviders. Hierdoor kunnen klanten hun hybride cloudmogelijkheden eenvoudig uitbreiden.

Nutanix gelooft dat deze erkenning te danken is aan de visie van het bedrijf en de investeringen in de integratie van edge, private en public clouds, en aan het feit dat het een platform heeft dat zowel cloud-native als legacy-applicaties ondersteunt. Dit alles terwijl een uniform beheer wordt geboden om klanten te helpen hun activiteiten te vereenvoudigen en een hybride multi-cloudplatform te gebruiken om applicaties overal te draaien en sneller bedrijfsresultaten te behalen.

Een complex aankoopproces

Gartner geeft ook een aantal waarschuwingen. De eerste heeft betrekking op de omvang van het bedrijf. Vergeleken met de grootste leveranciers in het leiderskwadrant, anders AWS en Microsoft, legt Nutanix niet veel gewicht in de schaal… De tweede heeft te maken met de inzet van de publieke cloud. Veel klanten kijken tactisch naar Nutanix als een manier om afstand te nemen van VMware, geeft Gartner aan. Nutanix is geen native public cloud-aanbod, dus het is misschien niet aantrekkelijk voor organisaties die op zoek zijn naar een strategische optie voor de langere termijn op basis van de public cloud.

Ten slotte, licentie heterogeniteit. Klanten kunnen problemen ondervinden wanneer ze op zoek zijn naar verbruiksgebaseerde modellen als een service bij Nutanix, omdat deze modellen niet consistent beschikbaar zijn in het hele productportfolio, wat kan leiden tot een complex aankoopproces.

Hyperconvergentie transformeren

Nutanix heeft goede resultaten aangekondigd voor het boekjaar 2024 en bevestigt daarmee zijn imago als winstgevend bedrijf. De herpositionering begint vruchten af te werpen. Nutanix richt zich steeds meer op grote ondernemingen, waar de grootste marktkansen liggen.

Daarnaast zal Nutanix dankzij partnerschappen met Cisco en Dell beter kunnen inspelen op de markt voor de vernieuwing van oude 3-tier architecturen met een HCI-aanpak die openstaat voor reeds bestaande compute nodes en storage arrays in de onderneming.

Last but not least is Nutanix bezig hyperconvergentie met succes om te vormen tot een private/hybride cloudplatform dat niet langer virtualisatie hoog in het vaandel heeft staan – ook al stuurt de eigen AHV-hypervisor nu 72% van de ingezette cores aan – maar dat met evenveel gemak containers verwelkomt via het nieuwe NKP-platform.