Investeringsniveaus dalen opnieuw, voor de derde keer op rij
Volgens durfkapitaalbedrijf Atomico zullen de investeringen in Europese startende technologiebedrijven voor het derde jaar op rij dalen, hoewel er ook enkele positieve tekenen zijn. 2024 wordt geen goed jaar voor het Europese ecosysteem van start-ups. Niet alle indicatoren zijn rood, maar sommige zijn behoorlijk zorgwekkend. De totale waarde van exits (IPO’s en fusies en overnames) is nog nooit zo laag geweest, volgens het jaarverslag van het Britse durfkapitaalfonds Atomico. Exits door start-ups op het oude continent zullen in 2024 naar verwachting uitkomen op 13 miljard dollar, 88,5% minder dan in 2023. Volgens het rapport “ State of European Tech 24 ” zullen Europese start-ups met durfkapitaal naar verwachting 45 miljard dollar aan investeringen ophalen tegen het einde van 2024, iets minder dan de 47 miljard dollar die ze vorig jaar ophaalden.
Frustraties
In de tiende editie van zijn rapport beweert Atomico dat de financieringsniveaus voor Europese technologie eindelijk “gestabiliseerd” zijn… ondanks de verslechterende wereldwijde macro-economische omstandigheden die hebben geleid tot drie opeenvolgende jaren van dalingen. En het bevestigt dat “het technologie-ecosysteem van het continent er veel beter voorstaat dan tien jaar geleden”. In de periode van 2015 tot 2024 haalden Europese start-ups 426 miljard dollar op, waarmee het bedrag dat in het voorgaande decennium in technologiebedrijven werd geïnvesteerd, wordt overschreden. Voor Tom Wehmeier, Partner, Head of Intelligence, Atomico, heeft Europa nog een aantal belangrijke gebieden te verbeteren voordat het bedrijven kan produceren van een vergelijkbare omvang als de grootste technologiebedrijven in de VS en China. “Er zijn frustraties over de voortdurende uitdagingen op het gebied van regelgeving, bureaucratie, toegang tot kapitaal en het idee om uit te breiden naar een gefragmenteerde Europese markt. Europese pensioenfondsen worden bijvoorbeeld geconfronteerd met belemmeringen bij het investeren in durfkapitaalfondsen en hebben daardoor weinig blootstelling aan het groeiende ecosysteem van startups op het continent.
Een revisie van pensioenregelingen zou alles kunnen veranderen
Volgens Atomico zijn er tekenen dat de sector verbetert. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld heeft minister van Financiën Rachel Reeves onlangs plannen geschetst om 86 pensioenfondsen van lokale overheden samen te voegen tot 8 “megafondsen” om investeringen in nationale activa te stimuleren. Tom Wehmeier verwacht pensioenhervormingen; in verschillende Europese landen worden er verschillende besproken. “Deze veranderingen zouden Europese start-ups van extra kapitaal kunnen voorzien, wat het verschil zou kunnen maken tussen de slimste en succesvolste bedrijven die zich hier in Europa ontwikkelen en de bedrijven die gedwongen worden om te verhuizen…”.
Wanneer zien we een Europese start-up die 1.000 miljard dollar waard is?
Het ziet er goed uit. Het durfkapitaalbedrijf dat is opgericht door Skype mede-oprichter Niklas Zennström voorspelt dat het hele Europese technologie-ecosysteem tegen 2034 een waarde van USD 8.000 miljard kan hebben, vergeleken met ongeveer USD 3.000 miljard nu. Tot nu toe hebben we een aantal “decacorns” (gewaardeerd op USD 10 miljard of meer), waaronder Adyen, Arm, Spotify en Revolut. We wachten op het equivalent van Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft of Nvidia. Tot over tien jaar, suggereert Atomico. “Als we grootschalig kapitaal kunnen ontsluiten, de knapste koppen in Europa kunnen houden, onze focus kunnen houden op het oplossen van echt moeilijke problemen voor de maatschappij en de economie, dan, maar alleen dan, kunnen we het eerste bedrijf van 1 biljoen dollar ontsluiten”, zegt Tom Wehmeier.