België wordt Europa’s nieuwe datacenters-hub

Een “zeer aantrekkelijk alternatief” voor beheerders van datacenters. Dat is de conclusie van de derde editie van de marktstudie over de toestand van de Belgische datacenters, uitgevoerd door de Belgian Digital Infrastructure Association. Volgens de State of the Belgian Data Centres 2024 van de BDIA wordt België een belangrijke uitdager in Europa. De uitdagingen waarmee Tier 1’s in de sector worden geconfronteerd, zetten internationale leveranciers en huurders ertoe aan nieuwe regio’s te verkennen, waaronder Brussel. Dit positioneert België als “een opkomende speler in de internationale colocatiemarkt”. Bovendien is België de thuisbasis van een van de grootste hyperscale datacenter campussen van Google, met een tweede campus in aanbouw in Farciennes, nabij Charleroi. De impact van regelgeving zoals EED, de Europese richtlijn voor energie-efficiëntie, bepaalt ook de marktstrategieën, aangezien datacenters nog meer prioriteit zullen moeten geven aan energie-efficiëntie en duurzaamheidsmaatregelen om te voldoen aan de vereisten van de richtlijn. “Deze factoren samen onderstrepen de groeiende rol van België als opkomend Tier 2-datacenter, dat zowel lokale bedrijven als een groeiend internationaal klantenbestand bedient,” zegt BDIA.

Kevlinx BRU01, 16 MW

De nationale colocatiemarkt wordt steeds professioneler en geconsolideerder. De overname van de vier Proximus-datacenters door Datacenter United is slechts één voorbeeld. Daarnaast duwen grootschalige geavanceerde strategieën de groothandelsmarkt voor colocatie naar een hoger niveau. Het rapport belicht ook de investeringen van Microsoft, dat zijn ‘witte ruimte’ zal implementeren in drie afzonderlijke colocatiefaciliteiten van verschillende datacenterexploitanten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – de installatiewerkzaamheden zijn nog aan de gang. Het grootste project op dit moment is de Kevlinx BRU01 campus. De eerste ontwikkelingsfase omvat een datacenter van 16 MW en een front-of-house met kantoren en logistiek. Een project in wording, onderhevig aan problemen met de toeleveringsketen, vertragingen bij de vergunningverlening en andere beperkingen met betrekking tot de stroomvoorziening… zoals overal elders.

Onvermijdelijke consolidatie

Voor de BDIA kunnen de ontwikkelingen in de colocatiemarkt alleen maar positief zijn. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om niet te investeren in nieuwe installaties en af te zien van upgrades. En omdat de standaarden blijven stijgen, is het gebruik van colocatie volledig gerechtvaardigd. Deze ontwikkeling is niet zonder gevolgen. Tegelijkertijd moeten colocatiecentra investeren in robuustheid, connectiviteit, energiedichtheid en duurzaamheid. Als gevolg hiervan, merkt de vereniging op, zal de markt zich consolideren. Het Nederlandse Penta Infra heeft het onlangs opgeleverde Nexus datacenter overgenomen. Het aantal operatoren op de Belgische colocatiemarkt is echter gestegen van 23 naar 24 (Proximus inbegrepen). Pb7 Research, dat de studie uitvoerde, kon in België 15 afzonderlijke operatoren identificeren met 50 kW of meer rekencapaciteit. “We gaan ervan uit dat verschillende andere datacenteroperatoren te klein zijn om op onze radar te komen; we schatten hun aantal op 9”, voegt BDIA eraan toe. Een andere indicator is het bruto vloeroppervlak. Dit steeg met 9% tot bijna 118.000 m2. Dit omvat dataruimte, technische lokalen en kantoren. Als we alleen naar de datavloer kijken, zien we dat België bijna 62.000 vierkante meter beschikbaar heeft, een stijging van 10% ten opzichte van 2023.

LCL, Digital Realty en Datacenter United: 72% van de capaciteit!

Op het vlak van IT-stroom hebben de colocatiedatacenters in België de belangrijke mijlpaal van 100 megawatt overschreden. 72% van alle beschikbare IT-stroom wordt opgewekt door Digital Realty, LCL en Datacenter United [Proximus inbegrepen in de capaciteit van Datacenter United]. Penta Infra dekt momenteel 1,5 MW operationele capaciteit op een totale IT-belasting van 7 MW. De markt zal binnenkort Kevlinx en EdgeConneX verwelkomen. Andere nieuwkomers worden ook verwacht, waarbij sommige plannen concreet zijn en andere minder. “België, en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het bijzonder, is goed geplaatst in Europa om meer investeringen van internationale spelers aan te trekken en staat over het algemeen open voor nieuwe initiatieven”, zegt de BDIA. Wat de regionale spreiding betreft, moeten we het onevenwicht tussen het Waalse en het Vlaamse Gewest erkennen. Als we de datacenters in het Vlaamse deel van de Brusselse agglomeratie buiten beschouwing laten, herbergt Wallonië slechts 4% van de rekenkracht van de datacenters van het land. Dat is heel weinig, heel weinig.

261 MW in 2029!

Voor dit jaar had de BDIA voorspeld dat er 125 MW aan rekenkracht beschikbaar zou zijn op de Belgische colocatiemarkt. Dat is minder. Uitgestelde of uitgestelde bouw… RFS (Ready For Services) zijn goede indicatoren. Bovendien,” analyseert BDIA, “waren het niet de datacenters in de nieuwe Cloud regio van Microsoft die de grootste bijdrage leverden aan de groei van 10%, oftewel 10 MW, maar het Nexus-datacenter dat in het eerste kwartaal werd geopend, voordat het werd overgenomen door Penta Infra…”. Met een aanhoudende hausse in bouwactiviteiten verwacht de vereniging in 2025 meer RFS voor datacenters van Kevlinx, EdgeConneX, Datacenter United en LCL. “We verwachten dat de markt het komende jaar met meer dan 50% zal groeien tot 162MW.” Voor de periode na 2025 heeft de BDIA concrete plannen geïdentificeerd voor 80 MW en de interesse opgemerkt van potentiële nieuwkomers op de Belgische markt. “Voorzichtig schatten we dat de nationale markt tegen 2029 261 MW zal bereiken, een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 20,5%! Er is duidelijk een belangrijke internationale factor die kan bijdragen tot verdere groei.” Dat gezegd hebbende, zou toegang tot energie wel eens het grootste obstakel kunnen zijn…