De aantrekkelijkheid van een technologie lijkt nauw samen te hangen met de positie ervan op de Gartner-curve
In Europa richten jonge afgestudeerden in de technologiesector zich op ontwrichtende technologieën, zoals kwantumcomputing, en technologieën die het algemeen belang dienen, zoals verantwoorde digitale technologie. Een studie van Sopra Steria belicht deze trend.
Voorrang aan ontwrichtende technologieën! In 2024 beschouwt 60% van de jonge Europese afgestudeerden quantum-computing als de sector die hen het meest aantrekt, op de voet gevolgd door digitale verantwoordelijkheid (54%) en daarna de cloud (53%).
Deze gegevens laten een interessante trend zien: de aantrekkelijkheid van een technologie lijkt nauw samen te hangen met de positie ervan op de Gartner-curve,” analyseert Louis-Maxime Nègre, Group Director of HR, Sopra Steria. Opkomende technologieën zijn aantrekkelijker, tenminste voor een eerste baan, dan technologieën die zich in een industrialisatiestadium bevinden.
Beloning, het belangrijkste keuzecriterium
Naast hun technologische voorkeuren hebben jonge afgestudeerden uit technologiesectoren hoge verwachtingen van hun toekomstige werkgevers, vooral op het gebied van HR. De studie van Sopra Steria identificeert drie prioriteiten. De eerste is beloning, het belangrijkste criterium voor 47% van de jonge Europese afgestudeerden.
Op de tweede plaats: evenwicht tussen werk en privéleven, een prioriteit voor 36%. Ten slotte, op de derde plaats, carrièremogelijkheden, ook genoemd door 36% van de respondenten wereldwijd.
Telewerken en freelancen
Eenmaal aan het werk, veranderen de HR-verwachtingen enigszins. Balans tussen werk en privéleven blijft het favoriete HR-aanbod voor jonge afgestudeerden (voor 53% van de respondenten), vóór loopbaanontwikkelingsprogramma’s (48%) en training (43%).
Het is dan ook geen verrassing dat telewerken de voorkeur geniet… 2 of 3 dagen per week voor 85% van de ondervraagden. “Deze interessante orde van grootte voegt nuance toe aan de opkomende trends naar een volledige terugkeer naar kantoor, maar sluit de norm van 100% telewerken uit,” merkt Louis-Maxime Nègre op.
Nog belangrijker is de opkomst van freelancen (81%), wat de “zoektocht van jonge afgestudeerden naar flexibiliteit en controle over de balans tussen werk en privéleven” weerspiegelt.