Voor BCG AI Radar mikken bedrijven te laag!
Toonaangevende bedrijven besteden meer dan 80% van hun AI-investeringen aan het herontwerpen van belangrijke functies en het bedenken van nieuwe aanbiedingen. Denk groot, nodigt de Boston Consulting Group uit. Streef naar diepte.
Het aanvankelijke enthousiasme voor AI, met name generatieve AI (GenAI), evolueert naar een diepere focus op uitvoering en resultaten. Het belang van AI voor leidinggevende teams is onwrikbaar; driekwart van de leidinggevenden noemt het als een van hun top drie strategische prioriteiten voor 2025.
Bedrijven zijn ook van plan om in 2025 meer te investeren in Gen AI dan vorig jaar, ook al realiseren ze zich dat het intuïtieve, gebruiksvriendelijke aspect van Gen de discipline, toewijding en het harde werk maskeert dat nodig is om deze technologieën op de werkplek te brengen.
BCG AI Radar, tweede editie
Een kwart van de leidinggevenden die zeggen dat hun bedrijf significante waarde heeft gecreëerd met hun AI-initiatieven, heeft dit gedaan door zich te richten op een klein aantal AI-initiatieven. Ze schalen deze initiatieven snel op, veranderen kernprocessen, verbeteren de vaardigheden van hun teams en meten systematisch het operationele en financiële rendement.
Voor het tweede jaar heeft het wereldwijde BCG AI Radar onderzoek de mindset van bedrijfsleiders ten opzichte van AI in kaart gebracht. Meer dan 1.800 executives gaven hun mening over hun successen en uitdagingen met de technologie.
Te veel kleine initiatieven
Volgens de Boston Consulting Group richten de meeste bedrijven zich te laag en richten ze zich op kleinere, productiviteitsgerichte initiatieven. Toonaangevende bedrijven besteden meer dan 80% van hun AI-investeringen aan het herontwerpen van belangrijke functies en het bedenken van nieuwe aanbiedingen.
Bedrijven verwateren hun inspanningen door zich te veel op AI te richten, zegt het bedrijf. “Toonaangevende bedrijven geven de voorkeur aan diepte boven breedte en richten zich op gemiddeld 3,5 use cases, vergeleken met 6,1 voor andere bedrijven. Leiders verwachten 2,1 keer de ROI van hun collega’s te genereren op hun AI-initiatieven.”
Een sociologische en technologische uitdaging
Te weinig werknemers zijn getraind in AI. Minder dan een derde van de bedrijven heeft een kwart van hun personeel getraind in het gebruik van AI. Dat is beter dan een jaar geleden, maar nog lang niet het niveau dat bedrijven nodig hebben om werknemers zich comfortabel te laten voelen met zo’n baanbedreigende technologie.
Tot slot houden de meeste bedrijven volgens de Boston Consulting Group de financiële KPI’s van hun AI-initiatieven niet bij.
Winnen met AI is net zo goed een sociologische uitdaging als een technologische. De technische aspecten – het opnieuw uitvinden van workflows, het ontwikkelen van talent en het aansturen van organisatorische veranderingen – blijken het moeilijkst.
Om het plaatje compleet te maken, lees ons artikel over de mening van Koen Deryckere, President, Accenture France & Benelux