De AI-verantwoordingskloof wordt groter

Midden in de AI-aansprakelijkheidscrisis roept 81% van de bedrijfsleiders op tot beter gedefinieerd leiderschap om risico’s te vermijden en innovatie te bevorderen. Voor NTT DATA is een governance-strategie essentieel

Er bestaat geen twijfel over het enthousiasme voor AI, maar onze onderzoeksresultaten tonen aan dat innoveren zonder verantwoording de risico’s vermenigvuldigt,” zegt Abhijit Dubey, CEO, NTT DATA, Inc. Om de juiste balans te vinden, hebben bedrijven een AI-governancestrategie nodig die wordt aangestuurd door hun leiders, voordat de vooruitgang vertraagt en het vertrouwen afbrokkelt.”

Dit is de belangrijkste conclusie van het onderzoek “The AI Responsibility Gap: Why Leadership is the Missing Link, dat werd uitgevoerd onder meer dan 2.300 leidinggevenden en besluitvormers in 34 landen, waaronder België en Luxemburg. Het onderzoek benadrukt de noodzaak voor managementteams om de nodige stappen te ondernemen om innovatie in AI te combineren met ethische verantwoordelijkheid.

Geen innovatie zonder bestuur

Nu de razendsnelle groei van AI bestuursinitiatieven inhaalt, worstelen bedrijfsleiders met het vinden van de juiste balans tussen innovatie, verantwoordelijkheid en ethiek, wat zorgen baart over de toekomst van de toepassing van AI Meer dan 80% van de ondervraagde leidinggevenden is van mening dat leiderschap, bestuur en personeelsgereedheid moeite hebben om gelijke tred te houden met deze veranderende technologie, waardoor investeringen, veiligheid en het vertrouwen van het publiek in gevaar komen. De strijd wordt daarom gevoerd binnen de Raad van Bestuur. Bij NTT DATA zijn de senior executives die deel uitmaken van de C-Suite verdeeld. Een derde van hen vindt verantwoordelijkheid belangrijker dan innovatie; een tweede derde geeft de voorkeur aan innovatie boven veiligheid; en een derde stelt deze twee criteria op gelijke voet. We zien ook dat onzekerheid over regelgeving de groei belemmert. Meer dan 80% van de executives is van mening dat het gebrek aan duidelijkheid in de regelgeving van de overheid investeringen in AI belemmert, evenals de implementatie ervan, waardoor de adoptie ervan wordt vertraagd.

Risico’s nog steeds slecht ingeschat

Ook beveiliging en ethiek lopen achter op de ambities van AI. Hoewel 89% van de senior executives zich zorgen maakt over de beveiligingsrisico’s van AI, is slechts 24% van de CISO’s ervan overtuigd dat hun bedrijf een solide raamwerk heeft om een balans te vinden tussen de risico’s en het creëren van waarde. Het lijkt er ook op dat het personeelsbestand er nog niet klaar voor is. 67% van de managers zegt dat hun werknemers niet over de nodige vaardigheden beschikken om effectief met AI te werken, terwijl 72% toegeeft dat ze geen beleid hebben om het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie te ondersteunen.

AI versus duurzame ontwikkeling

Bovendien ontstaat er bezorgdheid over duurzaamheid. 75% van de leidinggevenden is van mening dat hun ambities voor AI in strijd zijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van hun bedrijf en dwingt hen om het gebruik van bijzonder energie-intensieve AI-oplossingen te heroverwegen. Als er niet doortastend wordt opgetreden, bestaat het risico dat bedrijven de vooruitgang op het gebied van AI voorrang zien krijgen boven de governance die nodig is om deze technologie ethisch, veilig en effectief toe te passen. In deze context moeten managers de volgende vragen overwegen: Voor NTT DATA moet AI, inclusief GenIA, vanaf nul en end-to-end worden gecreëerd met behulp van een verantwoorde aanpak die beveiliging, compliance en transparantie vanaf het begin in de ontwikkeling integreert.

Een bestuurlijke verplichting: nu handelen

Het is nu zaak om verder te gaan dan de wettelijke vereisten en de ethische en sociale normen van AI systematisch te respecteren. En daarvoor moeten we de vaardigheden van werknemers verbeteren zodat ze AI kunnen gebruiken door ervoor te zorgen dat ze de risico’s en kansen van deze technologie begrijpen.

“Zonder daadkrachtig leiderschap riskeren we een toekomst waarin innovatie de verantwoordelijkheid overneemt, waardoor gaten in de beveiliging, ethische blinde vlekken en gemiste kansen ontstaan, aldus Abhijit Dubey. Bedrijven moeten nu in actie komen. Door verantwoordelijkheid in te bouwen in de fundamenten van kunstmatige intelligentie door middel van ontwerp, bestuur, bereidheid van werknemers en ethische kaders, ontsluiten we het potentieel van AI volledig en zorgen we er tegelijkertijd voor dat het bedrijf, de werknemers en de bredere gemeenschap op een eerlijke manier van dienst is.”