Gelanceerd in 2015 als een bescheiden “coalitie van bereidwilligen”…
Cyber Security Coalition, een Europees model! Vandaag tien jaar oud! Een nieuw doel: het netwerk verder uitbreiden en nog meer samenwerking stimuleren.
“De Cyber Security Coalition werd geboren uit een eenvoudig maar krachtig idee: samenwerking is essentieel om cyberdreigingen tegen te gaan, zegt Jan De Blauwe, voorzitter van de Coalition sinds 2017. Met een invloedrijk netwerk van cybersecurityprofessionals hebben we innovatie en veerkracht in heel België versterkt. Maar het werk is zeker nog niet gedaan.
In 2015 was België een van de eerste Europese landen die een innovatieve tripartiete samenwerking tussen de privésector, de overheid en de academische wereld tot stand bracht door de Coalitie op te richten. Gisteren vierde de Coalitie haar tiende verjaardag in Brussel, in aanwezigheid van vooraanstaande cyberbeveiligingsexperts, politieke besluitvormers, onderzoekers en professionals.
Een uniek partnerschap
“Het belang van samenwerking tussen de private, publieke en academische sector kan niet genoeg worden benadrukt. Het is dit verenigde front dat ons in staat stelt om in de voorhoede te blijven in de strijd tegen de steeds evoluerende cyberbedreigingen en te bouwen aan een veilige digitale toekomst,” zegt Miguel De Bruycker, Directeur-generaal van het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB), de federale dienst die de cyberstrategie van België ontwerpt en coördineert. De Cyber Security Coalition is het levende bewijs van de kracht van dit partnerschap en het CCB, als nationaal coördinatiecentrum voor België, blijft zich inzetten om samen te werken met deze dynamische gemeenschap om onze collectieve veerkracht te versterken.”
Elke week worden Belgische bedrijven het slachtoffer van meer dan 1.000 cyberaanvallen. Het is een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse activiteiten en kost hen tijd en geld. “Bedrijven moeten waakzaam blijven met het oog op evoluerende bedreigingen. Als stichtend lid van de Coalitie wil het VBO een actieve partner blijven om de cyberbeveiligingsuitdaging aan te gaan“, voegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO, toe.
5 prioriteiten voor de komende jaren
Terwijl de Coalitie blijft groeien, blijft haar missie onveranderd: het versterken van de cyberweerbaarheid door middel van bewustwording, netwerken en het delen van kennis. “De komende jaren willen we uitbreiden naar belangrijke sectoren zoals chemie, farmaceutica en logistiek, sectoren die momenteel ondervertegenwoordigd zijn in onze gemeenschap”, vervolgt Jan De Blauwe.
Om België nog sterker en weerbaarder te maken, heeft de Cyber Security Coalition vijf prioriteiten vooropgesteld voor de komende jaren.
Ten eerste blijft de bescherming van onze democratie een absolute prioriteit. In een tijdperk van toenemende cyberdreigingen en misinformatie is het van cruciaal belang om de veiligheid van onze democratische instellingen en processen te garanderen. Dit betekent dat we ons reactievermogen bij incidenten op alle niveaus moeten versterken: binnen de overheid, overheidsinstanties en strategische sectoren. Een snelle en gecoördineerde reactie is essentieel om cyberaanvallen effectief af te handelen.
Meer samenwerking
Twee: gerichte investeringen in expertise op het gebied van cyberbeveiliging zijn essentieel, zowel in de academische wereld als in de privésector, zodat België over de vaardigheden en middelen beschikt die nodig zijn om de beveiliging van producten en diensten te beoordelen volgens internationale normen.
Ten derde zal nauwere samenwerking tussen onderzoek, industrie en overheid innovatie aanmoedigen en onze afhankelijkheid van buitenlandse technologieën verminderen. Het is ook essentieel om startende bedrijven te ondersteunen door innovatie te stimuleren via strategische overheidsopdrachten en nauwere samenwerking met onze Europese partners.
De vierde prioriteit is anticiperen op opkomende technologieën. Kunstmatige intelligentie en kwantumcomputing veranderen het dreigingslandschap voor bedrijven en overheidsinstanties ingrijpend. We moeten daarom een nationale cryptografiestrategie ontwikkelen die een soepele overgang naar post-kwantumcryptografie garandeert en cryptografische behendigheid garandeert in nauwe samenwerking met ENISA.
België, een leider
Tot slot is de vijfde prioriteit het beveiligen van de toeleveringsketens. Dit is absoluut essentieel. Een fout in één schakel kan het hele netwerk verzwakken. Het is daarom essentieel om het mkb te helpen hun cyberveiligheid te versterken door middel van gerichte bewustmakingsinitiatieven, veilige inkoopstrategieën en nauwere samenwerking met onze Europese partners.
Door ons te concentreren op deze strategische prioriteiten positioneren we België als leider in cyberbeveiliging,” besluit Jan De Blauwe. Laten we samen bouwen aan een digitaal ecosysteem dat niet alleen veerkrachtig, maar ook innovatief, toekomstgericht en veilig is. De uitdagingen zijn immens, maar met onze expertise, visie en vastberadenheid hebben we de middelen om ze aan te gaan.